onsdag 8 februari 2012

Finsk lapphund


Har gjort en kort presentation av den Finska lapphunden, en ras som vi älskar!
Informationen kommer från Svenska lapphunds klubbens hemsida (slk.nu)

En vänlig allroundhund
I rasbeskrivningen står det att den Finska Lapphunden är en intelligent, modig, lugn, läraktig och arbetsvillig hund med mjuka drag. Det är en till alla delar överensstämmande beskrivning av den allround hund som den finska lapphunden är idag. I viss utsträckning används fortfarande den finska lapphunden som renvallare men är idag mestadels en sällskapshund. Den finska lapphunden är väldigt social, följsam och trevlig, den passar därför bra som familjehund. Dess kraftiga päls är både vacker och lättskött. 


Rasen har uppmärksammats inom bruks- och lydnadsområdet. 1998 vann till exempel en finsk lapphund det finska mästerskapet i lydnad och en svenskägd finsk lapphund lyckades samma år ta en silvermedalj i räddnings-VM. 
Finsk lapphund är i dag en av Finlands populäraste raser och i hemlandet registreras årligen omkring 1 500 valpar. Även i Sverige har rasens popularitet ökat på senare år och 2008 registrerades nästan 600 valpar. 

Korta fakta 
Användningsområde:
Ursprungligen använd i renskötsel som vall- och vakthund. I dag också en populär sällskapshund. 


Helhetsintryck:
Något under medelstorlek. Kraftigt byggd i förhållande till sin storlek. Med lång, tät päls och upprättstående öron. Alla färger tillåtna. 



Uppförande/Karaktär:
Intelligent, modig, lugn och villig att lära sig. Vänlig och mycket tillgiven. 



Storlek: 
Idealmankhöjden är för hanhundar 49 cm och tikar 44 cm. Tillåten avvikelse är ± 3 cm.



Päls:
Pälsen skall vara riklig, i synnerhet hanhundar skall ha en tydlig krage. Täckhåret skall vara långt, rakt och något grovt. På huvudet och på benens framsidor skall pälsen vara kortare. Det skall finnas rikligt med mjuk och tät underull. Trots den rikliga pälsen så krävs inte någon omfattande pälsvård. Pälsens struktur gör att det inte bildas tovor och normalt fälls underullen bara två gånger per år.

Hemsida
www.slk.nu

Egna tankar om rasen.
Vi är helt kära i denna ras och kommer nog alltid ha minst en 
lappe i vår familj även om vi drömmer om att ha flera.
Innan vi skaffade lapphund va vi oroliga för att de skulle vara så kallade "trädskällare"
Men vi kan nog räkna på två händer de gånger Zelda skällt. Hon är alltid glad och tycker om allt och alla. 
Det är en ras som är aktiv när man är ute men är sedan lugn som en filbunke inne. Det krävs att man är uppfinningsrik när man har lapphund. De tröttnar ganska fort så man får variera träningen mycket. Det är korta men många pass som gäller. Pälsen är otroligt lättskött, inga tovor, inget klippande men de fäller ca 2 gånger per år. Är man noga med att borsta ur dem då så får man högar man lätt kan dammsuga upp och slipper hår i hela huset. Jag kan verkligen rekommendera denna ras till de som vill vara aktiva med sin hund och som tycker om att vara ute. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar