fredag 30 mars 2012

Vecka 37

Då var 36 fulla veckor gjorda och vi går nu in i vecka 37.
Idag är det exakt 27 dagar kvar till beräknad förlossning, och vi räknar ner för fullt. Men vad händer då denna vecka?

Kroppen:
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.

Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.
Egna noteringar: Vecka 36 flöt på ganska bra, jag hade inte tid att känna efter så mycket vilket kan vara ganska bra. Sover dock dåligt på nätterna, svårt att andas, måste kissa mest hela tiden och hjärnan går på högvarv. Detta resulterar ju så klart i en ganska trött Elin under dagarna.

Liten har ännu inte hittat sin färdriktning ut vilket gör  mig lite orolig. På tisdag har jag BM besök och då var det sista chansen för liten att hamna rätt annars blir det ultraljud och vändningsförsök. Just tanken på vändnigsförsök är jag inte överförtjust i efter att jag läst på i olika böcker och så vidare. Men jag måste erkänna att kejsarsnitt inte häller lockar om det går att undvika. Men men några dagar till har du på dig bäbis ;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar